Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Unde sa imi tin banii in siguranta?

Publicat de marcela 18.06.2019 0 Comentarii BANII FAMILIEI, INCOTRO?,

Unde să îmi țin banii în siguranță?

 

Cei mai mulți oameni își țin banii în casă din teama de a nu își pierde banii. Sunt persoane care consideră că dacă își țin banii la bancă, îi pot pierde, având în vedere faptul că a existat un precedent.

 

Pentru a ține banii în siguranță, tocmai, că este necesar să apelezi la o instituție financiară.

Pentru a pierde bani, cel mai probabil că îi poți pierde, ținându-i acasă.

 

Cum se pot pierde banii ținuți acasă?

O astfel de pierdere o poate reprezenta chiar cheltuirea lor; tot o pierdere reprezintă faptul că îi ții aproape de tine, le vei găsi o ”altă întrebuințare” odată cu apariția promoțiilor, a unor noi obiecte ce ”trebuie cumpărate”. De asemenea, ei pot fi și furați din locuință.

O altă pierdere dacă banii sunt ținuți acasă este reprezentată de devalorizarea lor.

 

Cum să nu pierd banii dacă îi țin la o instituție financiară?

 

Dacă ținem banii într-un cont, la o instituție financiară, banii vor fi în circulație și astfel nu se vor devaloriza.

Dacă ne referim la clasicele depozite bancare, ele indiferent de banca la care este făcut depozitul, banii sunt garantați de Fondul de Garantare în limita a 100.000 de euro.

La celelelte conturi, pentru a nu pierde bani, este necesar să ne uităm la stabilitatea și siguranța companiei. Stabilitatea unei companii financiare este dată de numărul de ani de când este pe piață, nu neapărat în țara noastră, ci din momentul în care s-a înființat și istoricul acelei companii, bineînțeles vizăm să aibă un istoric pozitiv. Dacă compania este de mai bine de 80-100 de ani pe piață, atunci înseamnă că banii noștrii, puși pe 1 an sau chiar 30 de ani, sunt în siguranță, întrucât este o companie care are mai mulți ani decât numărul de ani pe care am făcut noi contractul sau de când ne-am născut. Siguranța, cel de –al doilea aspect pe care trebuie să îl îndeplinească compania pentru a nu pierde banii, vizează reasigurarea, respectiv preluarea companiei de către alta dacă dă faliment și participarea la Fondul de Garantare, cât, nu în ultimul rând, corectitudinea juridică, căci printr-o netransparență sau o clauza abuzivă prezentă în contract, banii se pot pierde, astfel.

 

Ce produse să folosesc?

 

Sunt des întrebată: ”Ce produs să folosesc?” sau la ”La ce companie să îmi țin banii?” După maniera în care este formulată întrebarea, intervievatorul așteaptă un răspuns unic ce este valabil, precum o porțiune magică pe care dorește să o descopere. Răspunsul la astfel de întrebări au mai multe variante de răspuns, toate la fel de valabile.

 

Ce produs să folosesc pentru a îmi strânge banii de avans, mobila și actele pentru achiziția locuinței proprii?

Această întrebare este una specifică și răspunsul este la fel de specific: un produs de termen scurt, un cont de economii sau un depozit bancar la termen de o lună pentru că ai nevoie lunar să depui o sumă pentru strângerea banilor necesari pentru îndeplinirea acestui scop. Scopul este cel important în momentul în care se ia o decizie. De asemenea, mai poate fi recomandat contul curent, altul decât contul curent în care se virează banii și se fac cumpărăturile, din simplul motiv că pe acel cont unde au loc tranzacții, banii pentru obiectivul stabilit se pot pierde, cheltuindu-se.

 

Ce produs să folosesc pentru a strânge și păstra fondul de urgență?

După cum am precizat, fondul de urgență este reprezentat de fondul pentru situații neprevăzute și pentru 3,6, 9 sau 12 luni de cheltuieli, astfel că, pentru fondul de situații neprevăzute, banii pot fi păstrați în casă, într-un plic pentru că situația neprevăzută pooate apărea într-un interval în care instituțiile financiare nu au program sau specilalistul în reparații, dacă vorbim despre situația spargerii unei țevi, nu folosește maniera modernă de plată online și atunci ai o mare problemă. Ca produs financiar, aici avem nevoie de o mare flexibilitate și, de ceea, poate fi folosit contul de economii. Pentru strângerea banilor din cadrul fondului de urgență pentru pierderea locului de muncă sau afectarea sănătății pentru 3, 6, 9 sau 12 luni, folosim depozitul bancar la termen de o lună și de 3 luni (pentru că putem folosi două depozite).

 

Ce produs să folosesc pentru protecția financiară cu privire la creditul imobiliar și pentru închiderea acestuia?

Pentru protecția financiară a creditului, pentru buna desfășurare a creditului, avem depozitul bancar, în ceea ce privește strângerea fondului de urgență de 3, 6, 9 sau 12 luni de acoperire a cheltuielilor, asigurarea obligatorie și facultativă pentru locuință. Dacă vorbim despre un singur membru al familiei care aduce venitul în casă, atunci este necesar să vorbim despre o asigurare de deces, care să acopere suma creditată, în cazul nefericitului eveniment. Iar pentru închiderea anticipată a creditului imobiliar: o asigurare de tip unit-linked, în care banii se investec, primesc o dobândă mai mare decât dobanda pierdută la bancă, cu împrumutul și se constituie suma necesară închiderii creditului anticipat.

 

Piața oferă servicii bune, soluții și informații. Este necesar să le acordăm prioritate în viața noastră și să le folosim pentru realizarea obiectivelor personale.

 

Recomandările specifice vin doar în urma analizei situației individuale cu privire la aspectul personal, cât și al pieței financiare.

 

Roxana BUCUR - 0727/817.333, info@psihologiabanilor.ro, blog: www.psihologiabanilor.ro

Scrie un comentariu