Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

… Se crapa prin colturile ferestrelor si usilor toata constructia. De la un detaliu.

Publicat de marcela 27.05.2019 0 Comentarii CONSTRUIESTE CU CAPUL PE UMERI,

… Se crapa prin colturile ferestrelor si usilor toata constructia. De la un detaliu.

Stateam pironit cu ochii in calculator si sorbeam cuvintele mailului pe care l-am primit!
Valoarea continutului a fost mult prea mare pentru a nu o impartasi cu voi. 

 

Este vorba de un mail pe care l-am primit de la Arh. Beniamin Grajdeanu, text pe care am sa vi-l redau in intregime:

 

"Practica neprofesionala, ilegala de cele mai multe ori
Este o practica neprofesionala, ilegala de cele mai multe ori si cu mari, mari sanse deservicii pentru beneficiar, nu scade costul constructiei per-total ci a calitatii sale in cele mai lulte cazuri, aceea de a lua un proiect realizat pentru un amplasament si a-l materializa pe alt amplasament, chiar sub semnatura aceluiasi arhitect.

Hai sa facem un calcul sa vedem care sunt sansele sa se potriveasca un proiect pe alt amplasament.
-Scade la 25% sanse din start sa fie orientat la fel fata de punctele cardinale (daca nu cumva vrei sa ai intraea principala prin spatele casei)
-configuratia terenului- raportul intre lungime si latime-aici sa zic ca ai sanse 90% ca latimea sa fi mai mica decat lungimea
-dar ca latimea terenului sa iti permita latimea casei cu generozitate zic 50% - deci ajungem pe undeva pe la 12% per-total.

Oricum este intelept sa ai o latima optima mergand de obicei spre retragerile minime din Certificatul de Urbanism. Adica este mai bine pentru casa sa ai o latime cat mai mare, adica sa dispui casa pe directie transversala, pentru ca ai avea circulatii cat mai mici, ca sa nu trebuiasca sa parcurgi metri petru a ajunge la toate functiunile, pe cat latimea terenului iti permite.

 

Circulatiile sunt spatii neproductive.

Circulatii mai mari inseamna metri patrati de platit la proiectare, executie, incalzire, iluminare etc. Deaceea sansele de a optimiza casa din punctul asta de vedere sunt infime cand copiezi un teren pe alt amplasament. Chiar si 40-50 cm pot face diferenta.

E mult mai intelept sa iti faci o casa adaptata nevoilor si dorintelor tale pe constrangerile sau oportunitatile amplasamentului. Deci sansele sa se potriveasca la latimea terenului 50% sa fie mai mica latimea terenului achizitionat (per-total ajungem la 6%) iar daca e mai mica zic 10% sa se mai potriveasca- deci per total am ajuns la 0.6%

 

Pierzi enorm sa ignori veleitatile terenului. 


Fiecare amplasament are caracteristicile lui. Conteaza de unde vii, in mod firesc, cel mai des spre casa respectiva (dinspre centrul localitatii sau intrarea principala in localitate dinspre orasul mai important ) inat sa te pozitionezi cu perspectiva principala a casei spre punctul principal de privire. Sansele sa te potrivesti din acest sens iar sut 50%- Deci ajungem la 0.3%. 
 
Apoi un teren are directii principale de privire

Daca intro directie ai o vale spectaculoasa, sau esti pe un loc putin mai inalt de unde se vede orasul, sau ai un rau, marea, chiar strada daca e placuta acestea sunt directia principala de privire spre care este absolut important sa indrepti golurile functiunilor principale si implicit functiunile in sine in dispunerea lor- livingul, terasa, livingul de etaj sau dormitorul matrimonial.

Un teren are si directii de exploatat care nu sunt neaparat principalele dar demne de luat in seama si folosite: o vecinatate este mai placuta decat alta (un vecin are gard mai frumos si vegetatie bogata, altul are geamurile spre terenul meu, Un vecin are casa mai discreta altul are o nenorocire opulenta) Spre o directie dau goluri spre alta dau plinuri pentru a evita sa vad unele lucruri urate sau sa fiu vazut in intimitatea locuintei. 
 

Imi doresc sa vad cotetul de porci a vecinului ?


De exemplu intr-o anumita directie poate fi cotetul de porci al vecinului. E clar ca voi evita sa am goluri spre zona respectiva. Directiile de exloatat si cele de evitat pot fi in combinatii de n luate cate k, ceea ce face aproape imposibil sa mai calculam sansele ca un proiect sa se potriveasca pe alt teren decat cel pentru care a fost intocmit. Oricum mult sub 0.1% Daca vorbim de profeionalism si calitate. Cu rabat de la calitate nu cred ca vorbim de economie. E rabat si gata. Una e sa vorbesti de optimizarea costurilor de fabricatie la Mercedes dar sa ramana Mercedes si alta e sa optimizezi costul incat sa iti iei pana la urma trabant. Ai economisit ceva bani. 
 
Apoi costul de redactare si intocmire a documentatiilor chiar si pentru un proiect copiat oricum nu e departe de cat ar fi costat el facut custom asa cum se face arhiectura.  
 
De multe ori proiectul e vazut ca o cheltuiala in plus, impusa de legile stufoase ala statului. Eu spun ca proiectul ar trebui vazut in sine ca pe o organizare dintru inceput capabila sa inscrie investitia in bugetul disponibil si sa evite eventualele erori si neprevazuturi care ar putea sa apara. 
 
 
Deci,  proiectul e o economie nu o cheltuiala. 
 
Daca vorbim de un proiect bun, responsabil, complet,  numai un aspect as ilustra: in faza PTh se intocmesc antemasuratorile sau listele de cantitati. Multi beneficiari nu vor sa plateasca in Romania faza PTh, considerand ca daca nu cere primaria sa nu arunce banii pe hartii. Listele de cantitati iti spun pana la surub ce costuri ai. Cu lista totala de cantitati poti obtine de la depozitele de materiale de constructii discounturi per-total pana la 35%. Nu esta un beneficiu care depaseste cu mult pretul fazei PTh? E diferenta intre 1000-1500 euro si 15-25 000 euro. Ca sa nu mai zic de erorile care apar in executie care daca le remediezi mai pierzi 10-15 000 euro poate sau stai asa cu casa stramba sau cu tencuiala pe ici pe colo  retusata, cu terasa nefinisata corespunzator la imbinarea cu casa, etc. 
 
Pentru ca te-ai zgarcit la proiectare vei avea igrasie in casa, apoi mucegai,

Intre placa de peste parter si prima asiza de zidarie se face o hidroizolatie. Neproiectarea (care se redacteaza la faza PTh+DE) si neexecutarea ei atrage dupa sine ridicare prin capilaritate a apei din condensul de pe beton sau a altor ape accidentale  in zidaria poroasa.
 
 
Pentru ca te-ai zgarcit la proiectare sau la 400 lei cat ar putea sa coste pensulabila respectiva vei avea igrasie in casa, apoi mucegai, ca sa nu mai vorbesc de posibilitatea, in cazul in care caramida a fost luata in calcul ca valoare portanta, de pierdere a capacitatii de preluare a eforturilor si prabusire la un cutremur de 4-5 grade. Am vazut la cineva ca avea inundatii a caror cauza a fost greu de depistat, datorate faptului ca acest detaliu a fost executat prost. Hidroizolatia aceasta a fost realizata din acron asfaltat care are granulozitate si apa de pe terasa intra in casa prin acel milimetru de spatiu printre granulozitati incat  avea 10- 15 cm intr-o casa in alta localitate decat in cea in care locuia, dupa fiecare ploaie. 
 
Deci, trebuie realizata o proiectare cat mai buna si completa care reduce semnificativ costurile de investitie si le cuantifica inainte de a incepe sa dai bani pe materiale si manopera.
Cu cat este contactat un arhitect bun mai devreme (chiar inainte de a achizitiona terenul / constructia) asupra caru(e)ia se face investitia cu atat se reduce si mai mult costul de investitie si riscul de depasire neprevazuta a bugetului.”
 

Cristian Budau

Construieste cu capul pe umeri,
Pentru a ramane cu bani in buzunar:)

www.cristianbudau.ro

Scrie un comentariu