Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Nunta un obiectiv financiar

Publicat de marcela 23.07.2019 0 Comentarii BANII FAMILIEI, INCOTRO?,

O nuntă trebuie planificată financiar?

 

Planificarea financiară vizează toate domeniile din viața unui adult, iar nunta reprezintă un astfel de obiectiv care necesită finanțe.

În acest articol vom face calculul pentru toate elementele de care trebuie să ținem cont dacă vrem să realizăm acest eveniment.

Cununia și nunta reprezintă un eveniment memorabil pentru toți actorii implicați, însă, cu siguranță unic pentru mire și mireasă. Este ziua în care cei doi își unesc destinele pentru tot restul vieții, iar acest moment este marcat printr-un eveniment care necesită bani pentru a fi realizat. Împărtășirea momentului de fericire cu ceilalți prezintă costuri. Vom detalia fiecare cost și vom realiza totalul cheltuielilor cu acest eveniment; vom vedea cât costă per total și cu cât timp trebuie să îl planificăm și din punct de vedere financiar.

Să le luam pe rand.

Vorbim despre cununie civilă și religioasă făcute în zile diferite. Astfel, ele costă:

 

Cununia civilă:

  • Analize pentru ambii parteneri și interpretarea lor: 200 de lei
  • Primăria:  0 lei
  • Poze la primărie:100 de lei (10 – 15 poze). Deși ai fotograful tău sau nu, se pune la dispoziție acest serviciu de către primărie, însă contra cost
  • Șampanie și fursecuri: 300 de lei. Servirea invitaților la cununia civilă se face pe holul primăriei după ce perechea de îndrăgostiți primește certificatul de căsătorie și se consemnează juridic, legal unirea celor doi tineri într-un cuplu
  • Îmbrăcăminte: bărbat: 1000 de lei și femeie: 1000 de lei. Se pare că costurile sunt aceleași pentru amândoi partenerii. Aici, bineînțeles că prețurile pot varia foarte mult. Fot fi cumpărate pentru fiecare de câte 500 de euro, 1000 de euro, chiar mai mult sau mai puțin.  
  • Fotograf: 300 de lei. Aici ne referim la fotograful angajat de către cuplu pentru a imortaliza momentul unirii legale a iubirii lor.
  • Local: 7000 de lei. Aici includem meniul și băutura pentru 20 de persoane, incluzând și muzica și tortul.

                       *  Total cununie civilă: 9.900 de lei, respectiv de 2000 de euro.

 

Nunta: 100 de persoane

 

Îmbrăcăminte:

  • mireasa: rochie 1800 lei (exemplu concret al cuplului care reprezintă studiul de caz). Pentru rochie prețurile sunt atât de variate, pot începe chiar de la 500 de lei și pot ajunge până la 2-3000 de euro. Paleta este foarte largă. Prețul acesta a vizat cumpărarea de la târg specific pentru nunți cu discount. Restul lucrurilor pentru mireasă: 1800 de lei (pantofi, voal, buchet, machiaj, coafat, bijuterii)
  • mire: 2000 de lei. Din nou, și aici, variază foarte mult prețurile pentru costumul mirelui, asemenea cu rochia miresei.

Muzica: 3850 de euro (avans:1000 de euro)

Datini: 5100 de lei (mâncare, băutura acasă la socrii, acasă la nași, transport)

Domnișoare de onoare: 15 lei/ fiecare pentru brățară: 45 de lei

Biserica: 500 de lei

Lumânări: 150 de lei

Covor roșu, porumbei și stâlpi de flori: 375 de lei

Limuzina 6 ore: 350 euro

Momente artistice: 200 de euro

Foto + video (2 oameni): 6000 de lei (cu albume)

Verighete: 1500 de lei (aur alb 14 karate)

Local:

  • meniu: 280 de lei/persoană + băuturi + 10% ospătari:   44.000 de lei
  • pahare de miri: 50 de lei
  • căsuța de dar: 50 de lei
  • artificii pentru tort: 50
  • mărturii: 300 de lei
  • plicuri+ meniu: 300 de lei
  • tort: 100 de lei kg (15 kg): 1500 de lei
  • panou de flori pentru poze magnetice: 400 de lei
  • foc de artificii: 2000 de lei

 

Invitații: 150 de lei

Microbuze: 3000 de lei (transport pentru invității din alte orașe)

Curs dans pentru valsul mirilor: 300 de lei

Petrecerea burlacilor: 2000 de lei + a burlăcițelor: 2000 de lei  

 

                       *   Total cununie religioasă și petrecerea: 96.221 de lei respectiv 20.257 de euro

 

Întreg evenimentul de unire a destinelor a doi îndrăgostiți, a două persoane care vor să înceapă un drum împreună costă: 22.300 de euro.

 

După cum ați văzut, am luat în detaliu fiecare chetuială și am precizat cât costă fiecare. Din câte am observat costul unei nunți poate duce de la 22 de mii de euro până la dublul acestei sume. Haideți să vedem unde putem să ajustăm său să cheltuim foarte mult.

 

 Ce determină ca nunta să fie una ieftină sau una scumpă?

 

Cununia civilă, cât și cea religioasă poate conduce tinerii la costuri mai mici sau mai mari. Ce elemente fac diferența sunt reprezentate de:

  • îmbrăcămintea purtată atât de mire, cât și de mireasă. La această categoriile variază foarte mult de ordinul sutelor, chiar miilor de euro
  • localul. Și la local ne referim la meniul pe care îl pun la dispoziție, întrucât s-au schimbat politicile de închiriere pentru un astfel de eveniment. Se plătește meniul, ci nu spațiul, locația.
  • momente artistice, extra distracții.  Prin momente artistice și distracții extra costurile pot depăși bugete mari de nuntă, căci cu cât adăugăm pe listă variații de distracții atunci costurile cresc și cresc considerabil de mult.
  • dacă cele două cununii se fac în aceeași zi sau în zile diferite. O astfel de organizare a evenimentului conduce la costuri mici. Dacă evenimentul de unire a drumurilor celor doi tineri îndrăgostiți se face în aceeași zi, se pot elimina costul cu două vestimentații, atât pentru mire, cât și pentru mireasă și costul pentru local, fiind un local în loc de două.

 

Nuntă: o cheltuială sau o investiție?

 

Fericitul eveniment al unirii destinelor a doi tineri îndrăgostiți nu trebuie văzut nici în alb, nici în negru. Deși, de cele mai multe ori, nunta reprezintă o cheltuială, ea nu trebuie să fie o pierdere, dar nici o modalitate de a câștiga bani.

 

Mulți tineri care vor să realizeze un astfel de eveniment se gândesc asupra costurilor inițiale, care țin de ei, calculează avansul pentru local, muzica și alte distracții închiriate pentru eveniment și eventual îmbrăcămintea. Spun eventual îmbrăcămintea, pentru că și îmbrăcămintea poate fi închiriată și acest aspect înseamnă mai puține cheltuieli pentru tinerii viitori căsătoriți. O astfel de implicare financiară înseamnă: 6.300 de euro.

 

În schimb, întregul evenimet este al tău, respectiv al vostru. El marchează împărtășirea iubirii voastre, iar acest momet nu ar trebui să reprezinte un eveniment din care să câștigați venituri extra, să îl vedeți ca pe un eveniment din care veți acoperi costuri de lux pentru marcarea evenimentului și pentru a vă achiziționa bunuri împreună pentru viitoarea voastră familie și, de aceea, recomand să vă planificați costul total al fericitului eveniment și să îi aveți în totalitate în momentul realizării lui. Astfel, planificarea financiară pentru un astfel de eveniment este necesar cu câteva luni bune, chiar ani. Există în piață chiar produse financiare pentru economisirea banilor pentru nunta copiilor; părinții din timp economisesc pentru realizarea acestui moment în care copiii lor vor deveni adulți si vor marca căsătoria cu alesul inimii lor.

 

Cu cât timp înainte să se înceapă planificarea financiară a acestui evenimet se poate afla prin împărțirea costului total sau parțial (așa cum vrea să îl realizeze fiecare) la un interval de timp, de ordinul lunilor sau a anului și recalculat până când suma de economit lunar este una adecvată puterii financiare, în funcție de situația financiară actuală, luând în calcul și cheltuielile zilnice și economiile pentru alte obiective.

 

                  Ex. 22.250 de euro: 24 de luni = 927 de euro lunar

                        sau: 6300 euro: 24 de luni = 262 de euro lunar

 

Roxana Bucur

Planificator și consultant financiar independent

Fondatorul blog-ului: Psihologiabanilor.ro

Succes în conștientizarea banilor!

 

 

 

Scrie un comentariu