Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Cum jonglăm cu lumina naturală

Publicat de marcela 16.06.2020 0 Comentarii JURNAL DE DESIGNER,
Nu întotdeauna camerele au orientarea cardinală ideala, şi atunci iluminatul natural are de suferit. De asemenea, lumina naturală îşi schimbă temperatura şi cantitatea atȃt în funcție de momentul zilei, cȃt şi de starea vremii, precum şi în functie de anotimp. Cantitatea de lumină variază şi în funcție de clădirile şi arborii aflați în proximitate.  
 
Dacă o cameră este orientată cu ferestrele spre sud-est şi nu are vederea blocată de clădiri sau vegetație, interiorul acesteia va beneficia de un grad maxim de însorire în cea mai mare parte a zilei. Dacă camera este destinată folosirii pe timpul zilei, cantitatea mare de lumină naturală reprezintă un avantaj, dar vara poate deveni deranjantă. La polul opus se află camerele cu ferestre orientate spre nord, cu obstacole care blochează lumina. Aceste încăperi nu beneficiază de o cantitate suficientă de lumină şi de cele mai multe ori vor avea un aspect mohorȃt. 
 
Propun cȃteva cazuri concrete şi rezolvarea pentru fiecare! 
 
Living orientat spre sud-est, vedere liberă, vara, ferestre panoramice. Cea mai eleganta soluție o reprezintă perdelele în nuanțe reci, bleul deschis fiind o alegere minunată. Lumina astfel filtrată va fi proaspătă şi răcoroasă!  
 
Birou orientat spre nord, vedere parțial blocată de o clădire, fereastra mică, iarna. Sună deprimant, nu? O perdea cu un grad mare de transparență, nu foarte bogată, în nuanțe solare de galben cald sau chiar oranj. Dacă plasați o veioză cu lumină caldă pe pervaz, aprinsă şi în timpul zilei, atmosfera se va schimba radical, devenind plăcută şi intimă. Folosiți o lampă de citit adecvată pe birou şi astfel veți avea parte de lumină suficientă pentru lucru. 
 
Lumina cenuşie din zilele ploioase de toamnă se remediază cu perdele în tonuri roz pal şi piersică, iar lumina tăioasa din sezonul rece poate fi imblȃnzită cu tonuri de auriu stins. 
 
 
Sfatul meu este să aveți două-trei seturi de perdele şi draperii pentru fiecare încăpere şi să jonglați cu ele în funcție de anotimp!  
 

Ideiși trucuri de design te așteptă în fiecare săptămână la ”Secrete de designer ” pe www.mamachef.ro - inspirație și informație pentru mămici și pi

Cu drag, 

Daria 

decorator de interioare - designer de textile - magician in amenajari - psiholog de case 

  0728/679.669 

 
 

Scrie un comentariu