Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Locuinta si inchiderea anticipata a creditului

Publicat de marcela 21.05.2019 0 Comentarii BANII FAMILIEI, INCOTRO?,

Locuința și închiderea anticipată a creditului

 

Am achiziționat locuința dorită și este exact așa cum ne-am dorit-o! Abia așteptam să ajungem acasă și să fie ACASĂ! Este plăcut să te trezești dimineața în patul tău, să îți bei cafeaua pe balconul tău și să te uiți în jur: totul este al tău, nu trebuie să vină proprietarul să îți spună unde ai voie să bați un cui și unde nu sau că trebuie să pleci din acel loc pentru că el vrea să vândă. Numai că, în cazul în care locuința achiziționată are un singur risc, acela în care nu o mai poti plăti, doar atunci poate veni banca să ți-o ia. Da, cu credit, casa este a ta abia după x ani, cel mai adesea, 30 de ani.

 

            Cum pot sa îmi conserv și asigur proprietatea?

 

            Ei bine și răspunsul la aceasta întrebare este: planificarea așa cum este în cazul achiziției ei.

 

            Ce necesită planificarea în situația acesta este să îmi proiectez eventualele riscuri și să planific trecerea obstacolelor pentru a păstra locuința. Plus de asta dacă vreau să am parte de casa mea mai repede de 30 de ani (perioada în care eu sunt datornic băncii pentru plata împrumutului pentru achiziționarea locuinței) atunci trebuie să planific și acest aspect. Dar cum?

 

Să o luăm pe rând:

  1. Pierderea locului de muncă sau a sănătății pentru o perioadă poate reprezenta potențiale riscuri ce periclitează obținerea proprietății în totalitate.

În cazul în care vorbim despre pierderea locului de muncă, vom lua în vedere o perioadă de 3-6-12 luni în care nu vom avea loc de muncă și de aceea vom planifica rezerve care să susțină cheltuielile pentru 3, 6 sau 12 luni. În ceea ce privește pierderea sănătății pentru o perioadă de timp putem, optimal, să ne protejam printr-o asigurare de sănătate, atât pe partea de prevenție, tratare, chiar și boli grave pentru ca orice problemă să nu ne afecteze și partea financiară.

  1. Planificarea închiderii creditului

Dacă ne-am luat toate măsurile de precauție și știm sigur că orice ni s-ar putea întâmpla nu ne va afecta, totuși ar fi frumos ca această casă pe care ne-am dorit-o să fie a noastră în întregime, cât mai repede și la un preț cât mai bun, fără să plătim dublu, nu?

Ei bine, dacă îți dorești acest aspect, atunci avem mai multe variante: fie plătim o sumă în plus la rata lunară sau chiar două rate într-o lună și alegem să scădem fie perioada, fie rata lunară sau alegem să economisim într-un cont, separat, suma pe care ne-o permitem, în plus, pe lângă rata lunară, astfel încât să ajungem să închidem creditul mai repede și să și recuperăm o parte din dobânzile datorate băncii. Dacă în prima variantă, cu plata anticipată la bancă avem riscul să se întâmple punctul 1 și să nu îl fi luat în calcul, banca nu ne permite să nu plătim ratele la timp, în varianta cu economsire într-un cont de economisire-investiții în care dobânda să fie mai mare decât dobânda pe care o pierdem lunar la credit, avem posibilitatea să acoperim riscurile de la punctul 1, dacă nu le-am luat în calcul și să putem ajunge să acumulăm suma necesară pentru a închide creditul.

 

Planificarea ne scapă de datorii, de riscuri și ne protejează finațele personale și viața.

Tu cum alegi să își realizezi obiectivele financiare?

 

Roxana BUCUR - 0727/817.333, info@psihologiabanilor.ro, blog: www.psihologiabanilor.ro

Scrie un comentariu