Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Iubirea si obiectivele financiare pot fi planificate?

Publicat de marcela 30.04.2019 0 Comentarii BANII FAMILIEI, INCOTRO?,

Iubirea și obiectivele financiare pot fi planificate?

 

”Ce – o fi, o fi, nu ai cum să știi, oricine ai fi,/ Sigur timpul ne spune într-o zi”

 

 

Aud tot mai mulți oameni care sunt adepții acestui tip de mentalitate: vedem ce va fi, nu planificăm pentru că este posibil să se schimbe lucrurile. Așa este, însă în iubire. Unde nu putem planifica este sfera care ține de sentimente, precum: iubirea. Ea este unul dintre acele sfere în care nu poți planifica, întrucât nu poți preciza cum se vor întâmpla lucrurile, chiar dacă ai acum un partener sau ești singur. Nu știi cine va fi partenerul tău pentru toată viața, nu știi cum va arăta. Deși ai un actor preferat sau o actriță preferată și ți-ai dori ca partenerul/a să arate la fel, nu ai cum să realizezi acest obiectiv, căci viața, timpul, conjuncturile sau destinul te duc în descoperirea sufletului pereche. Te îndrăgostești de el/ea; la rece, dacă stai să bifezi aspectele pe care le îndeplinește, din punct de vedere fizic, vei vedea că nu se bifează așa cum ai planificat, poate are burta și acest lucru nu îți plăcea la ceea ce îți doreai, poate are ochelari sau nu sau are chelie. Aceste aspecte sunt mai puțin importante atunci când ai întâlnit persoana cu care rezonezi și pe care o iubești. De altfel, dacă vei sta sau nu toată viața cu ea, dacă va fi persoana alături cu care vei îmbătrâni și îți vei petrece restul zilelor, la fel nu poți stabili, nu poți planifica, ci ”rămâne de văzut”.

 

Spre deosebire de iubire, obiectivele financiare pot fi planificate, iar expresia: ”lasă că văd ce va fi atunci când voi ieși la pensie sau când voi avea copii sau casa” nu se aplică, nu este valabilă în domeniul financiar. A vedea ce va fi atunci asigură nerealizarea acelor obiective pe care dorim să le realizăm. Timpul, în domeniul financiar nu face altceva decât să scurteze, anuleze realizarea obiectivelor propuse sau să diminueze considerabil realizarea obiectivelor în maniera propusă inițial. În cadrul planificării financiare vorbim despre obiectivele cele mai importante pe care dorim să le avem peste un anumit număr de ani, stabilim acea limită temporală și suma pe care trebuie să o avem pentru a putea realiza obiectivul/ele și, apoi începem să expunem pașii pentru a realiza obiectivele. În cadrul planificării financiare timpul și banii sunt resursele de care avem nevoie și pe care le cunoaștem de la început, spre deosebire de sfera afectivă, unde factorii sunt necunoscuți. Astfel, în planificarea financiară având factorii cunoscuți putem stabili liniile necesare și acțiunile de înfăptuit pentru realiza obiectivele și a ne realiza fericirea.

 

Pentru a avea o casa de 100.000 de euro, peste 5 ani, constatăm că avem nevoie lunar de suma de: 100.000 : 5: 12 = 1.666 de euro pentru a putea strânge suma necesară achiziționării imobilului dorit. Dacă suma aceasta este prea mare și nu putem să o economisim lunar, putem extinde perioada în care vom deține casa: de la 5 ani la mai mult, atât cât ne permite efortul financiar, bugetul personal. Sau putem să punem banii, pe care îi putem strânge lunar, într-un produs de investiție care să multiplice banii, astfel încât să obținem banii necesari fără un efort financiar prea mare. De asemenea, dacă timpul nu ne permite și avem neapărat nevoie ca această locuință să fie achiziționată în termen de 5 ani, putem lua în calcul un credit: constituim avansul cât mai mare, stabilim rata lunară care să ne permită să și economisim și să și investim o diferență care să ne permită închiderea anticipată a creditului, obținând, astfel, casa într-un mod eficient, sigur și rapid, prin restrângerea anilor de creditare și scutirea de dobânzi pe care altfel le-am fi dat băncii până la finalul restituirii inițiale a împrumutului.

 

Sfera afectivă este și ea implicată în domeniul financiar. Plăcerile pe care cheltuielile de termen scurt se înregistrează țin de: ieșirile dese și scumpe în oraș, vestimentația în pas cu moda, city- break-urile în exces afectează planificarea obiectivelor financiare și realizarea lor.

 

Emoțiile pozitive implicate în realizarea obiectivelor pot fi mult mai importante decât plăcerile de moment datorate impulsurilor – acestea fiind necesar a fi ținute în frâu, tocmai pentru a se putea realiza obiectivele mari, importante valoric pe termen lung.

 

 Vom analiza, în articolul următor, un obiectiv important: locuința, atât din sfera emoțională, căt și financiară și vom discuta, din punct de vedere financiar varianta optimă a îndeplinirii acestuia.

 


 

Roxana BUCUR - 0727/817.333, info@psihologiabanilor.ro, blog: www.psihologiabanilor.ro

Scrie un comentariu