Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Cum pot sa ma asigur de existenta utilitatilor?

Publicat de marcela 22.04.2019 0 Comentarii CONSTRUIESTE CU CAPUL PE UMERI,

Cum pot sa ma asigur de existenta utilitatilor pe bucata de teren pe care doresc sa o cumpar?

 

In situatia în care utilitatile sunt in proximitatea terenului, cum pot afla daca se poate face o extindere de retea pentru acestea, si niște costuri orientative (sa stiu daca le pot suporta) astfel incat terenul sa poată fi folosit pentru constructii?
 

Sunt intrebari venite de la unul din cursantii Casa Buget. 

 

Am sa raspund aici in cele ce urmeaza:

Pentru a te asigura de existenta utilitatilor pe teren, poti avea una din urmatoarele situatii :


1. Vezi utilitatile in fata terenului (stalpul de curent, conducta de gaz, un hidrant de apa in apropiere sau camine de apa la vecinil tai sau pur si simplu acesti vecini, daca locuiesc acolo iti vor spune care e situatia cu fiecare utilitate in parte ).

In acest caz, dincolo de faptul ca vanzatorul terenului iti va arata coducta de gaz, hidrantul de apa din apropiere, sau linia de curent de joasa tensiune ce trece prin fata terenului ca masura suplimentara de siguranta e bine sa "intrebi oficial" fiecare furnizor in parte de situatia utilitatilor la parcela pe care vrei sa o cumperi.

Cu alte cuvinte, inca inainte de achizitia terenului, pe baza unui Plan de situatie si a unui plan de incadrare in zona (pe care ti le poate face orice arhitect) sa ceri un aviz de racordare la fiecare furnizor de utilitati. Prin acest aviz, furnizorul iti va scrie negru pe alb solutia de racordare pe care o ai la locatia gasita, in cazul in care aceasta racordare este posibila.

Mi s-a intamplat sa am curentul in fata parcelei de teren , iar furnizorul sa-mi spuna ca "nu are destula putere pe zona " pentru a ma mai bransa si pe mine.
Solutia pe care mi-a dat-o a fost sa-mi instalez un post de transformare. Costul unui post de transformare (cu proiect avize, autorizatii si adus linie de medie tensiune de la cel mai apropiat post de transormare pana in postul tau ) poate sa depaseasca lejer 10-15-20.000euro (depinde de puterea instalata a postului impusa de furnizorul de energie respectiv de solutia data de furnizor) .

2. Utilitatile nu sunt in fata parcelei tale ci la o anumita distanta (50, 100, 200 de m sau mai mult ).

Cel mai probabil in acest caz ai nevoie de extindere de retea.
La fel ca la primul punct acest lucru il afli oficial de la furnizorul de retea local. Tot el iti va spune, in scris ce e nevoie pentru acea extindere. Inainte de orice vei avea nevoie de un proiect de extindere care va trece printr-un proces de avizare, autorizare la fel ca orice constructie . De obicei un astfel de proiect este facut de o divize de proiectare din cadrul furnizorului (in cazul furnizorului de curent ), de catre o firma autorizata in cazul gazului, apei si canalizarii . Proiectele vor trebui mai apoi avizate de catre un verificator de specialitate (cel ce iti va face proiectul se va ocupa sa obtina aceasta avizare de la verificator). Costul unei extinderi iti este dat printr-un deviz estimativ de catre proiectant .

3.In cazul in care vrei sa cumperi terenul de la un dezvoltator imobiliar ce vinde terenuri utilate ii ceri contractul de bransare si furnizare pe care l-a incheiat cu furnizorul de servicii pentru parcela ta.

4. In cazul in care dezvoltatorul inca nu are utilitatile in fata parcelei tale, dar promite ca in termenul X le va aduce, poti sa prevezi aceasta intelegere in actul notarial cu un termen limita (pana la data de ) . Conditia ce trebuie trecuta in acest contract este ca daca pana la data stabilita dezvoltatorul nu iti asigura (conform contractului ) pe care si le-a asumat ca le va asigura , iti va da banii inapoi impreuna cu o dobanda de comun acord stabilita , iar tu ii vei inapoia terenul.

Costuri cat mai aproape de realitate , legate de extindere de retea, asa cum am mentionat mai sus le afli dupa ce ai proiectul de extindere (in proiect vei avea toate detaliile de executie ), iar proiectantul iti va face un deviz.

O idee despre costuri ...


Ca sa iti faci o idee, o extindere de gaz pentru 130 ml am platit aprox 25.000 de lei (costuri de proiectare, executie) .
Pentru o extindere de curent de 400 ml, cu 300 ml linie de medie tensiune si 130 ml line de joasa tensiune, post de tranformare am platit aprox 25.000Euro. In cazul meu aceste investitii s-au justificat pentru ca nu le-am facut pentru o singura parcela de teren ci pentru 12, iar costurile le-am impartit pe fiecare parcela in parte rezultand un cost de aproximativ 2500Euro pe parcela. Aceste sume pot varia insa de la o solutie la alta (solutii descrise in proiectul tehnic ). Daca e sa le faci pentru o singura parcela de teren, s-ar putea ca o solutie mai buna ar fi sa iti cauti alta parcela de teren care sa aiba utilitati (vezi verificarea descrisa la primele 4 puncte) la care sa nu mai trebuie sa adaugi aceste costuri. 

 

Construieste cu capul pe umeri
Pentru a ramane cu bani in buzunar 

Cristian Budau

Scrie un comentariu