Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Copiii si munca

Publicat de marcela 30.07.2019 0 Comentarii DESPRE BANI...PENTRU COPII CU MARUNTILA,

Copiii și munca

 

        Ai fost întrebat de copilul tău: ”de unde vin banii”?

 

       Munca poate fi un concept abstract, greu de înțeles de un copil dacă nu a experimentat munca, astfel că, pentru a răspunde la întrebare este necesar să muncească, pentru a afla răspunsul la întrebare și emoțional nu doar rațional.

 

       Educația financiară, atât făcută la vârste înaintate, cât și la vârsta copilăriei vizează, pe lângă latura rațională și latura emoțională. Modul în care te simți în momentul în care câștigi bani este mult mai relevant pentru educația financiară decât cunoașterea principiului că banii copiii si muncasunt câștigați prin muncă.

 

       Copiii muncesc?

 

        Da, educația financiară se face practicând, aplicând principiile financiare citite într-o carte sau aflate la un curs.

         Pentru a afla cum se câștigă banii, copiii pot primi de la părinți o listă scurtă de sarcini (2 la vârsta de 3 ani; 3 la vârsta de 5 ani și tot așa) pe care dacă le fac vor îndeplini vor primi o sumă de bani. Fiecare sarcină în parte va fi discutată de la început: maniera în care va fi făcută și stabilită suma de bani primită pentru fiecare sarcină în parte. La finalul sarcinii copiii vor primi banii pentru sarcina îndeplinită pentru a face corelația dintre muncă și bani.

           Răspunsul la întrebarea despre cum se fac banii îl vor desprinde din acțiunea realizată și corelația cu răsplata.  

 

         Ce muncesc copiii?  

 

          Copiii vor munci ceea ce le vor spune părinții, de aceea este necesar ca părinții să ofere sarcini copiilor lor conform cu dezvoltarea copiilor și, nu mai puțin important, sarcini care sunt la o scară mai mică a profesiilor, meseriilor. Spălatul pe dinți, mâncatul, îmbrăcatul sau altă sarcină de acest gen nu reprezintă sarcini pentru care copiii pot fi plătiți pentru că la maturitate nu îi plătește nimeni ca să se îmbrace, să mănânce sau să se spele, însă vor fi plătiți pentru a aranja o cameră sau pentru a ajuta la curățatul legumelor sau preparatul mâncării, tăiatul ierbii, amenanjarea grădinii.

 

             De ce muncesc copiii?

 

              Copiii muncesc pentru a valoriza munca și banii, pentru a deprinde responsabilizarea și pentru a crea adulți educați financiar.

              Copiii în această perioadă se formează. Acum deprind obișnuințe, comportamente pentru viață și părinții sunt cei care pun bazele fericirii și prosperității adultului pe care acum îl cresc.

              Copiii muncesc pentru a nu crește cu ideea că li se cuvine tot ce au și că toți ceilalți îi vor face poftele pentru că așa își dorește el. Educația financiară vizează maturizarea emoțională, iar aceasta se construiește cărămidă cu cărămidă, cu fiecare sarcină pe care o are de îndeplinit copilul.

 

           De când începe un copil să muncească?

 

           Copiii pot munci de la 3 ani și pot primii banii lor.

           3 ani este și vârsta de la care se începe educația financiară. Este vârsta la care copiii sunt instituționalizați și au parte de mai multe experiențe în care să identifice la alți copii jucării pe care și le doresc si ei, iar acesta este momentul propice pentru a începe a se face educație financiară.

         Copilul tău vrei să aibă parte de o viață împlinită, prosperă financiar? Atunci tu esti cel responsabil de această viață. Tu ești cel care îi pune bazele acestei vieți prin decizia de a face educație financiară copilului, a îi vorbi despre bani și muncă.

 

Roxana Bucur

Educator al copiilor și al părinților în ceea ce privește conștientizarea importanței educației financiare în viețile noastre

Autor al cărții pentru copii: ”Mărunțilă și Bancnoțilă”

Scrie un comentariu