Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Banii in viata copiilor

Publicat de marcela 14.06.2019 0 Comentarii DESPRE BANI...PENTRU COPII CU MARUNTILA,

Banii în viața copiilor

 

Banii în viața copiilor nu au niciun rol. Pentru copii banii nu au nicio valoare și astfel nu le conferă importanță. Copiii apreciază jucăriile, bomboanele și vestimentația pe care o poartă și, de asemenea, momentele petrecute alături de părinți. De aceea, educația financiară aduce în discuție banii și valoarea acestora, întrucăt cu banii se pot cumpăra toate acele lucruri care le fac plăcere și dacă banii nu ar exista, dacă părinții nu ar avea banii necesari să le cumpere acele jucării, ei nu le –ar fi avut. Timpul petrecut cu părintii, de asemenea, costă. (Timpul este un concept abstract și relativ; este greu de perceput de un copil de până în 8-9 ani.)copiii si banii

 

Discuțiile din familie despre bani pornesc, pentru a fi înmagazinată informația, de la lucrurile pe care copilul le are și care îi plac.  Copiii gândesc în mod concret –intuitiv, respectiv în baza a ceea ce este concret, perceptibil și pe care îl pot intui cu ușurință folosindu-și simțurile, iar banii pot îndeplini aceste caracteristici, numai că, pentru a învăța valoarea banulu este necesar să avem obiecte și bancnotele care au valoarea acelui bun, făcând raportul dintre ban și obiect ca valoare a fiecăruia. Odată percepută valoarea, copilul va putea face transferul emoțional dintre obiect și bani, așa cum adulții au creat acest transfer: în momentul în care văd un lucru pe  care și-l doresc, dar este extrem de scump, ajungă să îl ”doară stomacul”.

 

Conform discuției anterioare, despre implicarea emoțională în educația financiară, copiii odată cu creșterea în vârstă vor înțelege raportul timp-muncă-bani și vor aprecia și respecta timpul petrecut în familie, alături de părinți, bunici, rude. Odată învățat ”ceasul”, timpul cu unitățile și subunitățile sale și intrând în rutina școlară, copiii vor putea percepe timpul, ireversibilitatea lui (la nivelul lor) și astfel pot începe discuțiile despre ”timpul costă bani„, iar părinții îi pot calcula și își pot calcula chiar sieși prețul timpului și al muncii lor. Valoarea adusă de muncă, într-un timp determinat, reprezintă suma de bani obținută. Pentru unii copiii acest cost al timpului ei îl percep prin lipsă, care provoacă durere și o adevarată traumă, al unuia dintre părinți în momente importante. O astfel de discuție ajută, atât copilul, cât și adultul să aibă o percepție corectă asupra valorilor personale pe care și le dezvoltă, de asemenea, părintele să își clarifice, dezvolte și  respecte un set de principii personale.

 

Banii, timpul  și emoțiile precum: iubirea, împlinirea, fericirea care sunt aspecte necesare  le corelăm căci ele fac parte din viață, ne sunt indispensabile, iar pentru a crește un copil responsabil, pentru a îl forma și dezvolta; discuțiile sunt o modalitate eficientă, iar discuțiile  despre bani, valoare, muncă, timp și emoții încep timpuriu și se păstrează ca modalitate de bună practică și în familia copilului, pentru o generație inteligentă financiar, emoțional, nu numai academic.

 

Roxana BUCUR - 0727/817.333, info@psihologiabanilor.ro, blog: www.psihologiabanilor.ro

Scrie un comentariu