Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Traiesc clipa!

Publicat de marcela 04.09.2019 0 Comentarii BANII FAMILIEI, INCOTRO?,

Trăiesc clipa!

 

 

Economisesc bani? Nu! Trăiesc clipa! Și a trăi clipa, de cele mai multe ori face referire la cheltuieli, la împrumuturi.

 

A economisi, vine, de cele mai multe ori ca antinomie la a trăi clipa. Dacă economisești, nu este ca și cum îți trăiești clipa, căci economisirea este văzută ca o durere, ca o strâmptorare, ca o renunțare pentru acțiunea însăși de a economisi. Cei care economisesc însă, sunt cei care au o viziune de ansamblu, o gândire în perspectivă, pentru că mai există și alte clipe decât clipa de acum. Iar dacă nu sunt conștient de clipele ce vor urma, atunci se poate ajunge în postura în care atunci, în momentul clipelor viitoare, să nu îți mai permiți să le mai trăești.

 

Pensia

 

Am vorbit în articolul trecut despre pensie și cum ne impactează, acest obiectiv financiar, viața.

De-a lungul vieții avem parte de multe obiective financiare: nevoi – dorințe, atât pe termen scurt, mediu, cât și termen lung. Obiectivul pensie este un obiectiv de termen lung. Faptul că implică un termen mai lung vine la pachet și cu o sumă mare de strâns pentru a realiza acel obiectiv financiar. Obiectivele de termen lung implică și investirea banilor nu doar economisirea lor. A sta o viață întreagă să economisești pentru bătrâneți reprezintă un efort foarte mare, comparativ cu a pune banii să lucreze pentru tine și a nu mai depinde de munca ta, activă, ci presupune a îți face și dorințele, în tot acest timp.

Pensia nu reprezintă decât un cumul de clipe. Doar că, ele sunt clipele petrecute la bătrânețe când venitul activ nu mai este, ci doar posibilitatea de a primi o sumă de bani lunară, în baza contribuției activilor de la acel moment, care, se pare, că nu va fi una direct proporțională și satisfăcătoare cu contribuția ta de o viață de activitate.

 

Termen scurt- termen mediu – termen lung

 

Termenele acestea se referă la timpul în care dorim să ne realizăm nevoile/ dorințele financiare și care implică intervalul în care putem să ne permitem să ne realizăm ceea ce ne propunem. Termenul scurt reprezintă 1-5 ani, termenul mediu: 5-15 ani, termenul lung 15 ani plus. Cu cât vorbim despre termen mai lung, cu atât acel obiectiv este unul important valoric, necesită mulți bani pentru a îl realiza și, atunci, necesită și alte modalități de alocare a banilor decât economisirea. Dacă vorbim, în schimb, despre achiziția unui laptop, economisirea este varianta prielnică realizării acestui obiectiv financiar.

 

Sesizați că nu am vorbit despre cea mai rapidă cale: împrumutul? Împrumutul te face să obții mai repede ceea ce vrei dar la un cost mai mare după ce plătești dobânzile. Termenul lung, în schimb, ajută să primim dobânzi la banii noștri și să nu îi pierdem. Cu cât sunt mai multe clipe implicate, cu atât mai bine, obținem mai mulți bani pentru noi și pentru obiectivele noastree financiare, astfel clipele sunt foarte importante. Ne dorim să avem și ceea ce avem și ne dorim acum, dar și mai târziu vor există dorințe și nevoi. Un planificator financiar va oferi întotdeauna planul, soluția pentru obiectivele de termen scurt, cât și cele de termen mediu și lung, iar soluțiile variază. Cu cât ne planificăm fiecare termen din timp, vom ajunge la realizarea obiectivelor personale și la trăirea fiecărei clipe din viața noastră cu satisfacție.

 

Vă doresc să aveți parte de cât mai multe clipe bine planificate pentru a fi trăite la maxim!

Roxana Bucur

Planificator și consultant financiar independent

Fondatorul blog-ului: Psihologiabanilor.ro

Succes în conștientizarea banilor!

 

Scrie un comentariu