Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

7 moduri prin care poti face ECONOMII SUBSTANTIALE la achizitia terenului pentru casa

Publicat de marcela 12.08.2019 0 Comentarii CONSTRUIESTE CU CAPUL PE UMERI,

 

Ai in plan constructia casei, poate nu de ieri de azi ci de o buna bucata de vreme, dar te sperie costul FINAL?

Unul din principalii factori care pot determina economii substantiale sau, dimpotriva depasiri de buget consistente este : TERENUL.

Alegerea unui teren nepotrivit poate aduce costuri suplimentare mari și poate întârzia construcția, inclusiv momentul mutării.

In plus, este bine sa fii precaut în privinta utilitatilor.
Inexistenta utilitatilor  te poate duce la costuri suplimentare coniderabile. Pe de alta parte , daca ai un teren cu toate utilitatile dar fooooarte scump (cu mult peste media pietei) …  sfatul meu este simplu … mai cauta :)

Hai sa vedem cum ai putea face economii atunci cand iti cumperi terenul ?



1. Ia-ti timp... Nu te grabi.

Este intr-adevar putin ciudat sa te indemn sa nu te grabesti, dar cam asta este adevarul. Mai bine mai astepti si starui in cautari, decat sa sari la primul teren pe care il vezi.

Optiunile iti dau forta de negociere. Mai multe optiuni iti dau posibilitatea optimizarii costurilor in functie de bugetul pe care il ai.

Asta inseamna, ca vei face o analiza atenta si asezata a pietei. Ia-ti timp pentru asta !




2. Locatia terenului

Iti doresti un teren aproape de centrul orasului sau nu este neaparat o conditie necesara?

O locatie aflata la periferie ar reduce mult din costurile de achizitie, iar banii i-ai putea folosi la constructie sau la achizitionarea unor finisaje de o mai buna calitate.

Diferentele pot fi de cateva mii sau chiar zeci de mi de euro .

Alege totusi  locatia în functie de punctele tale de interes; mijloace de transport, scoli sau gradinite in apropiere, supermarket-uri usor accesibile, etc. De asemenea, nu ezita sa testezi calitatea serviciilor din zona respectivă!




3. Utilitatile

Verifica tot ceea ce tine de caile de acces si de utilitati, respectiv, daca drumul de acces este sau nu asfaltat sau dacă exista un bransament direct in ceea ce priveste curentul electric sau la ce distanta se află linia de curent față de teren.

Verifică, de asemenea, dacă terenul va dispune de un acces pietonal, lucru valabil în special în zonele rezidențiale.

Ia în calcul toate opțiunile reale despre fiecare utilitate în parte – gaze naturale, apă, canalizare, inclusiv conectivitate – internet, cablu TV – și vezi ce opțiuni îți rămân, fă-ți un calcul cât te-ar costa ceea ce îți dorești, raportat la condițiile existente.

Vezi la ce distanță se află acestea față de casa ta; e posibil să trebuiască să plătești costuri mari pentru branșare dacă acestea nu sunt în imediata apropiere a terenului. 




4. Suprafața terenului

Teren mare = costuri de achizitie mai mari :).

Stabileste un minim nenegociabil al suprafetei trenului , dar si un buget maxim pe care vrei sa-l aloci achizitiei terenului. Utilizarea eficienta si inteleigenta a terenului iti poate reduce muuult costurile cu acesta.

Suprafața casei are o importanță majoră asupra bugetului. Există tendința de a supraaprecia spațiul de care avem nevoie, însă casa ar trebui să fie construită strict pe nevoile reale pe care le avem. Astfel, ar trebui să includem acele nevoi pe care știm sigur că le vom avea în următorii cinci ani, de exemplu, o cameră în plus pentru apariția unui copil și nu o cameră extra pentru găzduirea rudelor sau pentru a fi, probabil, închiriată cândva, în viitor.

LA ce sa fii atent?
Tine cont de forma terenului căci ea îți va „dicta”, mai mult sau mai puțin, forma casei; de pildă, dacă terenul tău are o formă alungită, cel mai probabil și proiectul casei va urma aproape aceeași geometrie.
Este important de reținut faptul că un teren cu laturile egale este practic, iar o casă cu același format va fi economă. Așadar, ține cont de corelarea dintre forma terenului și cea a casei.

De asemenea, trebuie să ai în vedere câteva lucruri legate de legislație; terenul tău trebuie să aibă deschidere la stradă de minim 12 metri sau cu suprafață sub 100m2, altfel nu vei primi aprobări pentru construcție. Verifică Planul Urbanistic General (PUG) pentru a fi la curent cu detaliile din zonă!



5. Ia legatura cu un arhitect, inainte de achizitia terenului !!!!

Inainte sa cumperi terenul, consulta-te si cu un arhitect bun. El iti va spune daca poti sau nu sa iti construiesti tipul de casa pe care ti-l doresti pe acel teren.

Nu are sens sa iti cumperi terenul si abia apoi sa-ti dai seama ca, ceea ce doresti tu sa faci, nu se poate realiza.

Sau , s-ar putea sa afli ca pentru a construi in siguranta esti nevoit sa faci anumite lucrari care sa ti ridice costurile fooooarte mult : ziduri de sprijin , drenaje, fundatii speciale etc

Asta inseamna BANI ARUNCATI PE FEREASTRA !!!



6. Prețul corect

E un factor foarte important în luarea deciziei.

Urmareste piața terenurilor din zonă și să ai grijă să nu cazi în capcana prețurilor mici. Un teren ieftin nu este neapărat și bun, dar se aplică și reversul. În general, e bine să alegi un teren care se încadrează în media pieței ca preț.



7. Sfătuiește-te cu alții care au mai trecut prin asta

Nu ezita sa faci asta. E vital pentru ca experiențele te pot salva de la multe probleme și costuri. Înconjoară-te de oameni competenți . Cere sfatul, cere ajutor. Romanii se pricep la toate și e foarte distructiv sa te sfătuiască cineva care de fapt nu are idee despre lucrul respectiv sau a citit doar în cărți. Îți trebuie experiență reală, oameni care au fost loviți de probleme respective. Folosește-te de experiența lor dar, in final,  gândește tu pentru tine.

 


Cristi Budau
Construieste cu capul pe umeri,
Pentru a ramane cu bani in buzunar www.cristianbudau.ro

Scrie un comentariu