Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

2019 - 10 milioane de romani au WC in curte si se spala in lighean

Publicat de marcela 03.06.2019 0 Comentarii CONSTRUIESTE CU CAPUL PE UMERI,

 

Renunta la cacatoarea din fundul curtii !!!

Simteam ca imi ingheata fundul si muream  incet pana sa ajung la Wc-ul din fundul gradinii.
Era un frig de  crapau pietrele.

Zapada cat casa.

Iar eu trebuia sa-mi fac loc printre nameti pentru a rezolva o afurisita durere de burta (cufureala ii zicea prin depresiunea Beiusului - locul de unde se trag parintii mei :) ).

Vacantele mi le petreceam la bunici in Suncuiusul de Beius.
Adoram fiecare clipa petrecuta acolo …. cu exceptia momentului cand trebuia sa-mi rezolv nevoile si sa-mi fac de lucru prin fundul gradinii .

Cand dadea gerul era cel mai crunt. Aveam impresia ca ingheata totul in aer…. Waaah teribil
Mda, era acu peste 30 de ani . De-atunci casa bunicilor s-a modernizat si are o baie draguta, la indemana , undeva la intrarea in casa pe dreapta.

Ma gandeam ca azi in 2019, asta ar fi trebuit sa fie normalitatea. 

 

10 milioane de romani au INCA, in anul de gratie 2019 WC-ul in curte si se spala in lighean.
Ca sa fiu mai exact,  9.664.590 dintre romani au wc-ul in curte. Eurostat arată că în România aproape 1,8 milioane de locuinţe (în care locuieşte 29,7% din populaţia României) au în continuare toaleta în curte.

Cred ca mintea mea e fixata pe ceea ce se intampla odata . Parca nu accepta faptul ca lucrurile au stat pe loc 30 de ani. 

 

Eu am ales sa schimb ceva. Am inceput cu rahatul … din fundul curtii

Mda, a fost un moment de lectura rapida a unei stiri ce m-a socat si m-a facut sa ma intreb ce inseamna intrare in normalitate in Romania? Ce pot face eu pentru intrarea in normalitate?
Mda, cred ca este o chestiune de alegeri.

Mda , fiecare isi alege optiunile in viata. Unii aleg sa traiasca asa cum au facut-o si acu 30-40 de ani. Eu am ales sa schimb ceva. Am inceput cu rahatul din viata mea!

Unul din lucrurile ce le-am schimbat in viata mea a fost cacatoarea din fundul gradinii.
A ales sa ma focalizez pe amenajarea baii.

 

De ce am inceput cu baia?

Pai… nu stiu cum sunt altii, dar eu dimineata cand ma trezesc, de la 5 pana pe la 5:20  - 5:30 ma refugiez intr-o zona a casei draga mie … in baie.

Am tot timpul la indemana ceva de lecturat si in primele 20-30 de minute ale zilei , sunt eu cu mine si cu stirea sau autorul cartii ce-mi cade in mana (stau la o vorba cu el :) ... citindu-l :) ) .

Momentului ii spun lectura pe tron. Nu stiu daca Napoleon Bonaparte facea acelasi lucru cand a inceput sa-i mearga vorba ca face mai multe lucruri deodata, dar eu cu siguranta impusc doi iepuri dintr-un foc :).

Mai sunt si momentele alea in care dupa o zi istovitoare de munca vin acasa si intr-o cada plina, fierbinte  ma pierd cate-o jumatate de ora in acelasi proces la cunoasterii. La iesire sunt ca nou nout si gata trainuit :)))).

Brrrr, iar imi vine in minte din nou, imaginea ligheanului din mijlocul curtii …. :)

Acum fiindca am presupus ca nu sunt singurul care apreciaza acest colt revigorant si culturalizant de casa, m-am gandit sa vin in sprinjinul tau, daca esti pe cale sa amenajezi sau reamenajezi baia, cu niste idei simple,  ce le poti pune in practica imediat, astfel incat, la final sa ai parte de un loc cu totul special.

Ceea ce vreau sa-ti sugerez defapt este un alt mod  de a accelera procesul de dezvoltare personala … Te-ai prins nu ?

 

Schimba ceva!!!! Renunta la cacatoarea din fundul curtii

Am sa vin si iti dau aici 7 idei simple pentru amenajarea salii tale de curs …. ah pardon :) … de baie:


1. Îmbină plăcile de gresie și faianță

Vremurile în care alegeam gresie de format pătrat și faianță dreptunghiulară pentru baia noastră ar fi de preferat să rămână în urmă. Design-urile moderne propun linii drepte, care se continuă dinspre orizontal spre vertical.

Alege fie plăci de gresie și faianță de aceleași dimensiuni, fie măcar o faianță cu o latură de aceeași dimensiune cu gresia. Astfel, impresia generală va fi una de ordine, de confort. Ai în vedere faptul că gresia trebuie să fie mai închisă decât faianța.

2. Creeaza ideea de spațiu în baia ta - adica, cel putin da impresia ca-l ai chiar daca iti lispeste :)

Dacă baia casei tale este mică, o idee  este să folosești plăci ceramice glazurate. Lumina se reflectă în acestea, așadar creează o impresie de lărgire a spațiului. Totuși, în același timp sa ai în vedere că orice urmă devine mult mai ușor de observat astfel. Poți opta pentru plăcile ceramice mate dacă îți dorești să eviți obsesia amprentelor.

Există plăci ceramice care se montează cu rosturi foarte fine sau chiar fără rosturi, ceea ce pentru o baie de dimensiuni mici poate fi de mare ajutor.

3. Adaptează chiuveta la spațiul disponibil, nu invers

Un lavoar care ocupă mult spațiu poate fi de mare ajutor pentru depozitarea detergenților și a altor obiecte sanitare. Asigură-te, însă, că lavoarul tău nu acaparează o parte mai mare din baie decât cabina de duș.

În cazul în care baia ta este mică, poți opta pentru chiuvete suspendate sau cu picior. Acestea se pot accesoriza cu mobilier potrivit dimensiunii camerei.

4. Întinde-te  cat ti-e plapuma … in ceea ce priveste cabina de dus :)

Desigur că într-o baie mică nu vom vedea prea des o cadă. Chiar dacă ar avea loc, ar fi o irosire a spațiului. Sunt recomandate, pentru băile mici, dușurile cu uși glisante, deoarece nu ocupă mult spațiu atunci când le deschizi, dar și cădițele de duș prevăzute cu pereți.

Dacă spațiul din baia ta permite și dacă vrei să-ți faci un mic spațiu pentru relaxare, alege o cadă mare. Există multe modele de căzi, cu diferite forme și facilități, precum hidromasaj sau chiar jacuzzi. Caută să achiziționezi o cadă din acril, deoarece garanția sa poate urca până la 15-25 de ani.

5. Amenajează baia după nevoile tale (nu neaparat dupa cele fiziologice :))) )

Nu pierde, din vedere, faptul că, oricât de mică sau mare ar fi, baia trebuie să răspundă nevoilor tale. Alege spații pentru depozitare în care să poți adăuga toate obiectele de care ai nevoie. Folosește toate spațiile pe care le poți amenaja, ca de exemplu spațiul de deasupra toaletei. Sau instalează niște etajere în perete, pe care poți așeza ceea ce ai nevoie.

Ar fi bine să alegi culorile mobilierului cât mai diferit de cele ale gresiei și faianței. Pentru un efect vizual puternic, poți alătura culori puternice la culorile pastelate.

6. Luminează-ți bine spațiul … Jur ca iti vei lumina viata :)

O încăpere bine luminată dă impresia unui spațiu mai larg. În orice caz, lumina puternică te va trezi cu siguranță dimineața, însă nu te va ajuta prea mult dacă îți dorești să-ți transformi baia într-un spațiu de relaxare. Poți folosi becuri LED cu putere reglabilă, dacă îți dorești să-ți începi ziua cu multă lumină și să o închei într-o cadă plină cu apă, cu o lumină difuză.

7. Include textilele in decor , cu alte cuvinte … da o pata de culoare :)

Pentru ca baia ta să aibă un aer confortabil, poți folosi textile. De exemplu, o draperie impermeabilă pentru fereastră, un covor pufos, un coș de rufe din material textil, coșuri din pânză pentru produsele cosmetice, toate contribuie la ambientul cald, comod al băii tale.

Pe de alta parte, astfel,  vei putea sa dai o pata de culoare , care sa-ti incante privirea .

Așadar, amenajarea băii este un pas important în noua ta casă. Sper să găsești materialele potrivite pentru micul tău sanctuar și să-ți creezi acea baie care să întregească aspectul casei tale.


P.S. Cum ar fi ca prin schimbarile pe care le realizezi, sa faci din baia ta unul din cele mai curate si placute locuri din casa ta ? :)

Tu ce faci in acest sens?

 


Cristian Budau - Construieste cu capul pe umeri, sa ramai cu bani in buzunar

www.cristianbudau.ro

 

Scrie un comentariu