Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Kilogramele în plus și sofrologia

Publicat de marcela 05.10.2018 0 Comentarii Specialistul iexpoKIDS,

 

Perioada sarcinii și nașterea sunt momente unice în viața unei femei. Corpul femeii suferă schimbări în timpul sarcinii, iar unele dintre acestea persistă și după naștere, creând disconfort proaspetei mămici - kilogramele în plus acumulate în sarcină.

 

Sunt Lorena Luchian - psihoterapeut și sofrolog - și vreau să îți vorbesc despre 

 

Cum sofrologia te poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus

 

Sofrologia este un program holistic cu impact în toate domeniile din viața noastră și constă în exerciții prin care devenim conștienți de corpul în care trăim. 

 

Dacă vorbim de kilogramele în plus, atunci eliminăm cuvântul „luptă” și îl înlocuim cu acceptare și conștientizare a ceea ce se petrece în interiorul nostru. Observăm ceea ce este acolo, fără să judecăm, păstrând o atitudine deschisă și curioasă despre fenomenele care au loc în timpul exercițiilor.

 

Unul dintre principiile sofrologiei și baza pe care se fundamentează exercițiile este schema corporală (corpul) ca realitate a existenței noastre. Este vorba despre felul în care îl percepem, realitatea noastră despre corpul nostru. În timpul exercițiilor ne familiarizăm cu acesta, devenim conștienți de părțile lui, mergând treptat către niveluri tot mai profunde. Astfel putem primi informații de la corpul nostru, pentru că avem un contact intim și autentic cu el. De asemenea, devenim conștienți de gânduri și de emoțiile care pulsează subliminal în corpul nostru și cărora nu le-am acordat atenție, lucru care ne poate ajuta atunci când vine vorba de implicațiile psihologice (dependență, vinovăție, mâncatul emoțional, nesiguranța, respingerea sinelui, critica și autocritica, stima de sine etc.). Conștientizarea acestora poate produce modificări în ceea ce privește atitudinea și motivația persoanei vizavi de valoarea personală, de dorința de a slăbi și de gestionarea impulsului. În plus, răspunsul de relaxare din timpul exercițiilor poate contracara efectele anxietății și a depresiei, asociate de multe ori cu kilogramele în plus. 

 

Exercițiile sunt diferite și sunt adaptate la realitatea clientului. De exemplu, în prima ședință sunt explicate pe scurt principiile și teoriile pe care a fost clădită sofrologia, după care se face un prim exercițiu prin care ne familiarizăm cu corpul. Este ca o scanare a corpului, de sus în jos, pe porțiuni, observând senzațiile fizice care apar. Ne așezăm cât mai confortabil, închidem ochii pentru a putea să ne întoarcem întreaga atenție în interior. „Devin conștient de corp ca și cum ar fi pentru prima oară... îmi îndrept atenți către cap, frunte, tâmple... observând toate senzațiile fizice, cobor către gât, umeri, brațe, piept, zona abdominală, coapse, picioare”. (Pe scurt). Dialogul de după exercițiu este foarte important pentru că dacă nu exprimăm tot ce am resimțit în cadrul exercițiului, aceste trăiri riscă să rămână în memoria profundă, fără să profităm într-adevăr de ele. 

 

Pentru a ne cunoaște corpul, trebuie să-l ascultăm. El ne transmite în permanență mesaje, unele mai subtile, altele mai puternice. Corpul nostru ar vrea să fie ascultat, să i se dea atenție, la fel cum ne dorim și noi. Dar nu-i acordăm atenție cu adevărat decât atunci când ne transmite senzații puternice cum ar fi foamea, dorința sexuală, durerea; „mă doare capul”, „mi-e rău”, „mă doare burta”, „au, m-am lovit”. De ce să nu începem să folosim expresii pozitive pentru a descrie senzațiile plăcute ale corpului nostru? De ce să nu învățăm să-l cunoaștem, să-l apreciem, să-l savurăm?
 
 
Cunoașterea mai în profunzime a corpului nostru este întotdeauna un lucru pozitiv pentru noi!
 
 

Lorena LUCHIAN   psihoterapeut și sofrolog

www.sofrologie.ro

www.spiritsidestin.ro

 

 

Scrie un comentariu