Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Ghid de stil - Maximalism vs Minimalism

Publicat de marcela 06.06.2019 0 Comentarii JURNAL DE DESIGNER,

Ghid de stil - Maximalism vs Minimalism

 

Maximalismul si Minimalismul sunt doua stiluri interpretate gresit, de cele mai multe ori, ambientele rezultate fiind ori prea incarcate si haotice, ori saracacioase si triste.

 

Maximalismul este vazut de catre multi romani ca fiind un stil opulent (peiorativ), chiar kitsch. Acest lucru se datoreaza asocierii nefericite cu anumite persoane ‘sus-puse’, cu comportament si gusturi indoielnice. De aceea, va rog sa nu confundati Maximalismul cu aglomerarea de obiecte stralucitoare, specifica unor ilustrii oameni de afaceri si politicieni!

 

Minimalismul, imbratisat de multi dintre conationalii nostri, ca o replica la Maximalism, este, in majoritatea cazurilor, gresit copiat din revistele de design interior.

Si acum, sa vedem caracteristicile acestor doua stiluri, precum si deosebirile, dar si asemanarile dintre ele!

 

Maximalismul este dominat de o bogatie a formelor, de combinatii de imprimeuri si culori, obiecte puternic decorative, textile drapate elegant si abundant, corpuri de iluminat luxuriante. Piesele de mobilier sunt gratioase, cu elemente sculptate si pictate, tapiterii fastuoase si accente metalice. Ambientul maximalist reprezinta o bucurie a simturilor si se asociaza cu parfumuri puternice, senzuale, cu muzica simfonica si delicatese frantuzesti.

 

Minimalismul este departe de a fi opusul Maximalismului, fiind tot un stil bogat, insa in texturi si lumina. Liniile si formele simple, curate, cromatica minimalista, spatiile largi si bine definite specifice acestui stil necesita jocuri de texturi si de lumini, pentru a obtine un ambient armonios, impresionant si desavarsit. Elementele decorative sunt prezente, dar in numar mic, insa este necesar ca acestea sa fie adevarate piese de rezistenta (arta contemporana-tablouri, instalatii, sculpturi). Textilele sunt minim drapate si este important sa fie de calitate superioara, pentru a compensa prin tinuta, simplitatea aranjamentelor. Alegerea corecta a corpurilor de iluminat este vitala pentru acest stil, de multe ori, iluminatul reprezentand elementul central al amenajarii. Piesele de mobilier sunt suple, cu forme organice  sau drepte. Ambientul minimalist inspira puritate, calm si prospetime, fiind asociat cu parfumuri discrete, meditatie, plante aeriene si bucatarie fusion.

 

Daca Maximalismul poate fi controlat mai usor, cu atentia focusata pe detalii, Minimalismul este un stil mai greu de atins, in toata splendoarea sa. Este necesara multa experienta pentru a reusi sa creezi un spatiu aparent simplu, dar care ascunde combinatii discrete si foarte bine calculate.

 

Maximalismul aplicat unui spatiu, de catre un beneficiar talentat, poate fi corectat relativ usor de catre specialist, prin inlaturarea/alaturarea unor obiecte decorative, modificarea textilelor, sau a unor corpuri de iluminat. Minimalismul, insa, daca a fost implementat gresit, necesita interventii extinse, la nivelul finisajelor si al iluminatului, poate chiar si al mobilierului.

 

Sfatul meu este sa apelati la un specialist, daca va doriti un spatiu corect amenajat si implementarea unui stil anume!

 

Cu drag,

Daria - decorator de interioare - designer de textile - magician in amenajari - psiholog de case

daria@greenwood-team.ro

0728/679.669

https://www.facebook.com/daria.decorator/

Scrie un comentariu