Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Tamplarie PVC sau aluminiu?

Publicat de marcela 12.06.2019 0 Comentarii CONSTRUIESTE CU CAPUL PE UMERI,

Tamplarie PVC sau aluminiu?

 

Dom'le termopan cu 10 camere aveti?

Exagerez, bineinteles (deocamdata).
Intrebarea ce o primeam cel mai des pe vremea cat aveam showroom-urile de tamplarie termopan ...
Era intrebarea ce mi se punea imediat ce clientul intra pe usa show-room-ului.
Nimeni nu intreba de sticla (intr-o prima faza), de tipul feroneriei, ca functionalitate, fiabilitate. 

Da, prima intrebare era despre camere!!! Sa fie multe ! Fara numaaaaar :)

 

Desiii .... Peste 90% din suprafata tamplarie o reprezinta sticla
Asadar ar trebui sa-i tii un onorabil loc de frunte in ceea ce priveste obtiunile in alegerea tamplariei termopan.


Hai sa vedem oleaca ce inseamna sticla in cadrul unei tamplarii:

 

Ce inseamna low-e?

Sticla low-e se refera la sticla cu emisivitate redusa. Este proiectata sa reflecte caldura inapoi in cladire pentru a imbunatati coeficientul de transfer termic Uf

Sticla Low-E este neutra in aparenta asa ca se poate folosi atat pentru cladiri rezidentiale cat si pentru cele comerciale. Sticla low-e se obtine printrun procedeu numit pulverizare magnetronica, cand se aplica pe una din suprafete un amestec de metale invizibile.
 
Care este diferenta intre geam termopan si geam tripan?  
 
Din punct de vedere constructiv ambele tipuri de pachete folosesc sticla.

Pentru un geam termopan se folosesc doua foi de sticla in timp ce pentru un geam tripan trei foi de sticla.  Foarte importante sunt insa distanta dintre doua foi de geam si gazul introdus atunci cand se urmareste o izolare termica superioara.

Distanta de 16 mm dintre doua foi de geam ofera cele mai optime performante in izolarea termica de aceea de cele mai multe ori un geam termopan are o grosime totala de 24 mm.  De foarte multe ori se alege gresit un geam tripan, considerand ca mai multe foi de sticla izoleaza termic mai bine, ceea ce surprinzator nu este adevarat.

Avantajul unui geam tripan este pe de o parte ca se pot monta mai multe foi cu emisivitate redusa pentru a compensa pierderea de caldura datorata spatiului mai mic dintre foile de geam, dar pe de alta parte ca se obtine o izolare fonica superioara. 
 
Ce trebuie sa urmaresc la o sticla cand o aleg?
 
Sticla are foarte multe caracteristici care pot influenta pe viitor confortul dumneavoastra.  Putem evidentia diferente la nivel de sticla date de aspect, izolare termica si fonica, coeficient de umbrire, gradul de reflectie sau absortie a luminii,etc.

Exista acum diverse tipuri de sticla care in combinatii optime pot indeplini cu succes foarte multe cerinte din punct de vedere al specificatiilor cerute in constructia unei cladiri.  Inainte de luarea unei decizii este bine sa consultati un specialist.
 


Acum ca ne-am dumirit nitel (sper) legat de detaliile legate de sticla cum facem alegerea:


 

PVC sau Aluminiu?

 
Pentru a lua decizia cea mai potrivită ptr tine, iti voi exemplifica mai jos avantajele și dezavantajele fiecărei categorii.
 
Izolarea termică este dată de coeficientul materialelor de construcţie pentru ferestre exterioare (PVC, lemn, aluminiu) şi totodată de un indicator dintr-o formulă simplă.
 
Acesta este K (W/mK). Cu cât valoarea lui K este mai mică, cu atât conservarea energiei termice este mai mare.
 
În urma testelor făcute, s-au făcut mai multe constatări. În primul rând, pentru profilele din PVC s-a constatat o diferenţă mare de temperatură la interiorul şi exteriorul acestora.
 
Aceasta este o consecinţă directă a bunei izolări termice a materialului.
 

Costul – Tâmplărie PVC/Aluminiu

 
În cazul profilelor din aluminiu, temperatura la exterior este aproape egală cu cea din interior.
 
Din ce cauza?
 
Din cauză că aluminiul este un metal şi are un coeficient de conductivitate termică mare.
 
În vederea soluționării acestei probleme, în interiorul profilului se pune o fibră de carbon care izolează.
 
Având în vedere faptul că această fibră de carbon este scumpă, preţul tâmplăriei din aluminiu poate ajunge de cele mai multe ori să îl depăşească pe cel al tâmplăriei PVC. 
 

Condensul

 
Un alt dezavantaj al tâmplăriei din aluminiu este formarea condensului.
 
În cazul profilelor din PVC nu are loc apariţia condensului (daca tamplaria este corect montata si incaperile ventilate)
 
Mecanismul are legătură chiar cu temperatura: aceasta este mai mică în exteriorul profilului decât temperatura din interiorul camerelor profilului, iar aerul cuprins în camerele profilului are o temperatură peste cea dintre foile de geam.
 
În cazul profilelor din aluminiu, din cauza diferențelor de temperatură (ex: interior 5 ̊C și exterior – 20 ̊C), aerul cuprins în camerele profilului va avea o temperatură mai mică decât cel cuprins între foile de geam. Din cauza conductibilității aluminul condensează, și inclusiv și sticla, asta dacă vorbim despre spațiu public sau spații cu suprafețe mai mari.
 

Unde este recomandata tamplaria din aluminiu?

 
De asemenea, și aluminiul are propriile avantaje. Regăsi  mai jos principalele puncte forte ale tâmplăriei din aluminiu.
 
  • este ușor de întreținut
  • reprezintă soluția premium, fiind rezistentă la lovituri și factori de mediu
  • asigură o foarte bună protecție fonică (nivelul de zgomot poate fi redus cu până la 48 % față de geamurile normale)
  • aluminiul este foarte versatil pentru diverse elemente de feronerie grea
  • tâmplăria din aluminiu se potrivește mult mai bine clădirilor de birouri cu zone mari de geamuri
  • oferă o protecție mult mai bună împotriva tentativelor de efracție

 

Design/Aspect – Tâmplărie PVC


Tâmplăria din PVC este mult mai indicată apartamentelor de bloc sau caselor, în timp ce tâmplăria din Aluminiu se potrivește următoarelor segmente: sisteme arhitecturale complexe, fațade tip perete-cortină, uși glisante ale unei vile, cupole de sticlă, sere, etc.


Principalii producători de sisteme de profile pentru tâmplărie PVC/Aluminiu PVC: VEKA, GEALAN, REHAU, SALAMANDER, TROCAL, PROFINE/KBE.


ALUMINIU: CORTIZO, ALUMIL, PROFILCO, ALPROF, EXALCO, ALTEST


Statistic vorbind, tâmplăria VEKA și tâmplăria GEALAN este recomandată de foarte mulți dezvoltatori. Motivele pentru care antreprenorii optează în majoritatea cazurilor pentru cele 2 brand-uri sunt următoarele:

  • tâmplăria VEKA este lider mondial pe piață datorită calității care se ridică la standarde înalte, și implicit datorită perioadei mari de garanție (25 ani)
  • tâmplăria GEALAN este lider național pe piață, iar raportul calitate – preț al acestui sistem de profile este foarte bun.
 
Atentie !


Specialistii estimeaza ca 70% din deficientele semnalate in timp sunt cauzate de erori de montaj. Asa ca, atentie: montajul este la fel de important ca tamplaria in sine si este, de obicei, continut in pret. O fereastra, chiar perfect executata, nu isi atinge performantele daca nu este corespunzator montata. Nu neglija un alt aspect – solicita, odata cu factura fiscala, un certificat de calitate si un altul de garantie pentru executie si montaj.


 

Cristian Budau - Construieste cu capul pe umeri, sa ramai cu bani in buzunar

www.cristianbudau.ro

 


 

 

Scrie un comentariu