Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Construieste cu capul pe umeri...Pentru a ramane cu bani in buzunar!

Publicat de marcela 14.04.2019 0 Comentarii CONSTRUIESTE CU CAPUL PE UMERI,

Cum ajunge ca o casa insuficient de bine gandita sa fie drumul tau sigur spre boala si suferinta

 

Batranul din fata mea plangea cu umerii zguduindu-se, asemeni unui copil ....

 

Nu-l mai puteam opri si parca incurajarile mele ca totul va fi bine, nu-l mai ajutau in acest moment.

 

Venise la mine sa-l ajut! Povestea lui incepuse in urma cu 30 de ani cand, de pe functia de director al unei binecunoscute intreprinderi de stat din oras, el, iar sotia lui contabila sefa la aceeasi respectabila institutie au demarat proiectul unei case. Pana aici nimic deosebit .

 

Dar fiindca veniturile lor la vremea respectiva erau mai mult decat consistente, au hotarat ca vor o casa deosebita de tot ce mai vazusera ei pana acum ( nn. - 80% dintre clientii cu venituri peste medie isi doresc o casa deosebita - depinde cum faci ca acea deosebire sa o faca si speciala). Prin deosebit, el si cu sotia lui se referea la ordinul de marime. Casa lor trebuia sa fie mare. Trebuia sa fie 200 de mp pe nivel si sa aiba 3 nivele P+E+M.

 

Ajunsesera la 600 de mp de casa ca spatiu util, 12 camere, 7 bai, un living cat un teren de fotbal, bucataria suficient de mare cat sa poata sa faca fata unei sali de nunti in plin sezon. Aveau bucatarie de vara, ca doar n-aveau sa se deplaseze din curte in casa de fiecare data cand aveau sa-si faca cate o cafea sau sa serveasca o ciorba la ciuperca din fundul curtii cand le veneau niste prieteni. Beciul si l-au facut sub toata casa, ca doar trebuia sa fie loc pentru legumele si muraturile ce aveau sa le tina peste iarna .

 

Una peste alta, toate aceste lucruri si multe altele ce le aveau ca anexe, odaite si subcompartimentari, faceau intr-adevar din casa lor o casa deosebit de …. spatioasa .

 

Toate astea au fost bune la timpul lor . Au construit-o pentru ca au putut!!!

 

Repet, batranul meu interlocutor cu o functie respectabila in tineretea lui, a avut putinta si vointa sa construiasca aceasta imensa casa. Era tanar. La vremea cand a construit-o avea 45 de ani si era in putere. 

 

N-avea nici copii .

 

Era admirat de asa zisi prieteni care ii umpleau casa cand era in putere si cu influenta. Acum nu-i mai calca pragul nimeni. Puterea a disparut, influenta sa dus odata cu ea. 

 

Acum, la 75 de ani lucrurile s-au schimbat cum nu si-ar putut fi inchipuit nici in cele mai negre cosmaruri ale lui. El si cu sotia lui sunt in pensie de mai bine de 10 ani. Pensia, cu toate ca nu le este mica nu poate acoperi facturile de gaz pe perioada de iarna . 

 

De mentionat ca la vremea constructiei, in anii 90 casele nu se izolau. 

 

Asa ca au ajuns la concluzia ca o scot la vanzare mediat dupa ce au iesit la pensie, sesizand ca le va fi foarte greu cu venituri mult diminuate sa intretina ditamai hardughia . 

 

Au trecut 10 ani de atunci si clientul lor n-a venit.

 

Obiectiile pe care le avea fiecare client care i-a trecut pragul erau :

1. Casa era mult prea mare pentru necesarul unei familii
2. Cheltuielile cu intretinerea speriau orice potential doritor
3. Chiar daca se afla in zona centrala a orasului, iar pretul pe metru patrat era mult sub media pietei, pretul total al casei, depasea orice buget decent conceput
4. Renovarea ei ar fi dublat costurile de achizitie.

 

N-au reusit sa o vanda . Asa ca, pentru a mai scadea din cheltuieli, s-au retras intr-o singura camera la parter si foloseau bucataria . 

 

Caloriferele in celelalte camere le inchideau pe timp de iarna, iar temepratura in spatiul pe care il locuiau nu depase nici asa mai mult de 18 C . Oricum facturile de gaz erau mai mai mult decat apasatoare si asa. 
Iar casa, pe masura ce trece timpul se deteriora vazand cu ochii. Traiau o drama, din care nu aveau iesire. Asadar, in loc sa aiba o batranete linistita si lipsita de giji, atat el cat si babuta lui erau traumatizati si stresati cu fiecare noua zi de incapacitatea de a gasi o solutie la problema lor . 

 

Stresul zilnic i-a imbolnavit .

Din experienta ultimilor 15 ani de activitate 8 din 10 proprietari cu venituri peste medie, la inceputul anilor 90 si-au construit o casa cu o suprafata de peste 300 de mp.La 25 de ani dupa, aceste case au fost repuse pe piata .Motivele proprietarilor aveau in mare parte 2 explicatii majore :
1. incapacitatea de a intretine o casa de mari dimensiuni la varsta pensionarii,
2. inutilitatea ei , mai ales dupa momentul in care copii au ales sa-si ia zborul.Ca sa eviti sa te numeri si tu in viitor printre acei pensionari stresati de marimea casei lor, am sa-ti dau mai jos 3 sfaturi prin care sa-ti optimizezi suprafata casei astfel incat sa te si simti confortabil in ea:

1. Optimizeaza-ti numarul de camere. Cum poti face acest lucru?

Printr-o formula simpla: Numarul necesar de camere este dat de numarul dormitoarelor pentru fiecare copil in parte + 1 dormitor matrimonial + 1 living.

Spre exemplu: Daca ai 2 copii, atunci optim va fi sa ai 2 dormitoare pentru cei doi copii, un dormitor matrimonial si 1 living, adica 4 camere .

Da stiu ca multi dintre voi o sa spuneti ca mai aveti nevoie si de un birou sau o camera de oaspeti.

Da, sunt de acord cu voi, daca lucrati de acasa sau daca bugetele prezente si viitoare va permit (vezi povestea a de mai sus si unde se ajunge in cazul in care banii si puterea de la batranete nu mai semana cu ce aveai in tinerete).2. Gandeste-te numarul de bai ce este in mod real necesar. Spre exemplu, daca ai 1 sau 2 copii, 2 bai sunt necesare, dar oricat de mare ar fi graba si de necorelat programul, existenta bailor 3,4 5 … 100 se justifica doar daca veniturile tale le poate sustine si acum si in urmatorii 30 de ani.3.  Suprafata livingului. Gandeste-te de doua ori daca o suprafata de 50-60 de mp te ajuta si iti este necesara acum, dar uita-te si la perspectiva anilor de pensie.

 Acum vin si te intreb, cum ar fi sa iti poti optimiza suprafata casei astfel incat sa te simti bine in ea si acum, dar sa nu devina un factor de stres la batranete .

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre cum sa-ti optimizezi suprafata casei si sa-ti reduci atat costurile de intretinere cat si pe cele de executie, te invit pe www.cristianbudau.ro

 

Scrie un comentariu