Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Iluminatul corect

Publicat de marcela 10.06.2020 0 Comentarii JURNAL DE DESIGNER,

În fiecare spațiu din casă desfășurăm activități diferite care necesită un anumit tip de iluminare. Pe lângă lumina de orientare, care se plasează în plafon, este nevoie de iluminatul de precizie, în zonele în care desfășurăm activități precum cititul, îngrijirea personală, cusut, tocat si gătit. Nu trebuie sa neglijăm, însă, iluminatul de atmosferă , care conferă intimitate si căldură spațiului de locuit. 

 

             

 

Pentru o iluminare corectă, trebuie ținut cont de cantitatea si temperatura luminii. Temperatura luminii se măsoară în grade Kelvin si poate fi rece, neutră si caldă. Pentru iluminatul de precizie se va folosi o lumină neutră sau virată spre rece, pentru iluminatul de orientare, lumină neutră, iar pentru iluminatul de atmosferă este de preferat lumina caldă. In ceea ce privește cantitatea de lumină necesară fiecărui spațiu, aceasta se calculează în W/mp sau Lumeni și diferă de la un spațiu la altul. De exemplu, în baie si bucătărie, suma puterii corpurilor de iluminat trebuie să fie mai mare pe metru pătrat față de dormitor, deoarece in baie si bucătărie desfășurăm activități de precizie. Pentru citit este suficientă o veioza sau lampă specială, cu lumină direcționată, în schimb, în baie avem nevoie ca toată suprafața începerii sa fie iluminată corespunzător.  

Sunt disponibile calculatoare online pentru calculul cantității de lumină necesară fiecărui spațiu si activități. Va sfătuiesc să le folosiți sau sa cereți opinia unui specialist înainte de a cumpăra corpurile de iluminat!  

 

Idei și trucuri de design te așteptă în fiecare săptămână la ”Secrete de designer”
 
Cu drag,
 
Daria - decorator de interioare - designer de textile - magician in amenajari - psiholog de case
 
daria@greenwood-team.ro
 
0728/679.669
 

Scrie un comentariu